Szungit –to naturalny uniwersalny filtr do oczyszczania wody. Dzięki poznanej zdolności do oczyszczania wody, a także absorbowania zawartych w wodzie zanieczyszczeń szungit jest specyficznym minerałem. Absorbuje on na swojej powierzchni nawet do 95% zanieczyszczeń zawartych w wodzie, usuwa zmętnienie, nadając wodzie naturalny źródlany smak. Szungit oczyszcza wodę głównie z zawartych w niej metali ciężkich metali, żelaza koloidalnego spotykanego w rurach wodociągowych, a także wodzie dostającej się do niektórych studni głębinowych. Neutralizuje i wyłapuje też nitraty i nitryty, dioksyny, produkty ropopochodne, pestycydy, fenole, związki chloro organiczne, radionuklidy. Jednocześnie nasyca organizm potrzebnymi mikro-i makroelementami, wchłaniając te dla niego szkodliwe. Wykazuje też działanie bakteriobójcze i przeciwutleniające na wodę.
Usuwa z wody: chlor, metale ciężkie, pestycydy, fenole, azotany, azotyny, węglowodory, dioksyny, skutecznie adsorbuje z wody szkodliwe substancje.
Szungit nie posiada właściwości do uzdatniania wody. Należy stosować go do wody, która jest już uzdatniona!
Zastosowanie:
- do picia i gotowania
- do stosowania zewnętrznego
Jak używać?
- Odmierz 50 g szungitu na każdy 1 litr wody
- Opłucz pod bieżącą wodą
- Umieść w naczyniu i zalej wodą
- Pozostaw na 3 dni, po tym czasie woda jest gotowa
Z jednej porcji szungitu możesz korzystać do 3 miesięcy. W miarę zużycia dolewaj nowej wody. Szungit płukaj pod bieżącą wodą co 2 tygodnie.
Woda z dna (ok. 3 cm) nie nadaje się do spożycia z uwagi na osad.
Producent:
GOLDEN FARM (Ukraina)