Greckie burgery z sosem tzatziki - jak zrobić?

Jesteś fanem burgerów i masz ochotę na małą odmianę od ich klasycznej wersji? Spróbuj fenomenalnych burgerów greckich z aksamitnym sosem tzatziki! Sprawdź, jak przyrządzić pyszne danie, które rozpieści twoje podniebienie i przeniesie cię w kulinarną podróż na Półwysep Bałkański!

Czym charakteryzuje się kuchnia grecka?

Kuchnia grecka ma mnóstwo zwolenników. Uznawana jest za jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych na świecie. Grecy preferują lekkostrawne, aromatyczne potrawy z dużą ilością świeżych warzyw, owoców i ryb. Popularnością cieszą się zioła i przyprawy, takie jak oregano, kurkuma czy czosnek, a jako dodatek do dań powszechnie wykorzystywana jest oliwa z oliwek. Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich chętnie spożywają owoce morza, orzechy i sery, zwłaszcza owcze i kozie. Jeśli chodzi o mięso, króluje jagnięcina. Spośród warzyw najchętniej wybierane są bakłażany, oliwki, pomidory, rośliny strączkowe, a także papryka i cukinia. Większość tradycyjnych dań greckich to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów!

Domowe burgery po grecku – sposób przygotowania

Zastanawiasz się, jak przygotować domowe burgery inspirowane kuchnią grecką? Do ich wykonania będziesz potrzebować świeżo zmielonej wołowiny i bułek pszennych, a także dodatków: sera feta, cukini i liści szpinaku. Do mięsa dodaj oliwę z oliwek, pieprz i sól. Uformuj okrągłe kotlety, a następnie usmaż na grillu lub patelni przez około 2-3 minuty z obu stron. Jeśli masz ochotę na nieco lżejsze danie, zamień bułki hamburgerowe na chlebki pita. Wołowinę umieść w bułce lub chlebku i uzupełnij danie odpowiednimi dodatkami - pokruszonym serem feta, świeżymi liśćmi szpinaku oraz grillowanymi plastrami cukinii. W roli dodatków świetnie sprawdzą się też plastry pomidorów, sałata lodowa i czerwona cebulka. Nie zapomnij o sosie tzatziki, który scali ze sobą wszystkie składniki i sprawi, że burger będzie jeszcze pyszniejszy!

Chcesz spróbować oryginalnych domowych burgerów, ale brakuje ci czasu na eksperymenty w kuchni? Pyszne burgery Łódź zjesz w Pasibusie! W menu znajdziesz zarówno klasyczne smaki, jak i autorskie receptury, których nie spróbujesz w żadnym innym miejscu! Wszystkie burgery są przygotowywane od podstaw ze świeżych, najwyższej jakości składników. W połączeniu z wyjątkowym klimatem wnętrza posiłek w Pasibusie to niezapomniane doświadczenie - nie tylko kulinarne!

Jak zrobić aksamitny sos tzatziki do burgerów?

Prawdziwe greckie burgery nie byłyby kompletne bez aksamitnego sosu tzatziki! Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a smak - zachwycający. Do przyrządzenia sosu tzatziki będziesz potrzebować jogurtu greckiego, zielonego ogórka, kilku ząbków czosnku, soku wyciśniętego z połówki cytryny i soli oraz pieprzu. Ogórek należy zetrzeć wraz ze skórką na tarce o grubych oczkach, dodając odrobinę soli. Po kilku minutach odsącz całą wodę i przełóż ogórki do miseczki z jogurtem. Całość połącz z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem, a następnie dokładniej wymieszaj. Sos dodaj do burgera po mocnym schłodzeniu w lodówce.